It’s all about compression baby!

Kompressiota? Yes please! Itse tutustuin kompressiotuotteisiin vasta viime jouluna kun sain joululahjaksi mieheltäni kirkuvan pinkit kompressiosukat joista on tullut mun tärkeä palautumisväline pitkiltä lenkeiltä ja kisoista. Usein kun lenkistä alkaa olla aikaa parisen tuntia niin jalat alkaa väsyä ja varsinkin pohkeet tuntua tönköltä. Silloin viimeistään vedän jalkaan nuo sukat ja menee vain hetki kun pystyn taas kävelemään normaalisti.

Kompressiosukkien ja – vaatteiden luvataan parantavan suorituksen aikana kestävyyttä nopeamman verenkierron myötä sekä vähentävän maitohappojen muodostumista rankan treenin aikana. Tuotteet on myös omiaan nopeaan palautumiseen urheilun jälkeen sillä ne vähentävät turvotusta, ihan juuri niin kuin olenkin itse käytännössä todennut!

Tuotteet saatu blogin kautta.
Tuotteet saatu blogin kautta.

Sain Zeropointilta testiin kompressiovaatteita ja olenkin nyt päässyt niillä kokeilemaan juoksua ja onko niistä todella hyötyä. Tuotteena Zeropointin kompressiovaatteet ovat vielä melko uusia vaatemarkkinoilla ja onkin hauska päästä teille kertomaan omia kokemuksia niistä näin juoksevan ihmisen näkökulmasta.

Sain käyttööni sekä shortsit että pitkälahkeiset trikoot ja päälle vielä kahdet säärystimet. Odotin pakettia innoissani ja lähdin heti koittamaan, että miltä nuo pitkät trikoot tuntuu jalassa. Ensifiilis oli että : ” WOW mustahan tuli timmi paketti”!. Hieman pelkäsin, että housut olisivat suuret minulle kun sain ne sillä Zeropointin kokomitoitukset lasketaan BMI:n kautta ja mulle valikoitui mittojeni (165cm/58kg) mukaan koko M. Housut olikin kuitenkin muodokkaille jaloilleni juuri passelit ja istuivat vyötäröltäkin mikä oli yllätys sillä usein reisistä sopivat housut on vyötäröltä liian isot. Sopivaa mallia siis meikäläiselle kaikkinensa ja vyötärökin nousi mukavan korkealle!

zp2
Tuotteet saatu blogin kautta.

Lähdin testailemaan trikoita käytännössä ja niistä tuli kyllä kertaheitolla mun suosikkitrikoot juoksussa. Sopiva istuvuus ja napakkuus pitää huolen siitä, etteivät housut pyöri jalassa juostessa mutta ovat kuitenkin ihoa ja liikettä myötäilevät niin, ettei suoritus häiriinny eikä olo tunnu ”makkaralta kuoressaan”. Trikoissa on erityisesti pohkeille ja reisille hyvät tuet joista itse olen tykännyt . Loistotuote! Shortsit ovat oikeastaan typistetty versio trikoista. Pituus on mielestäni hieman hassu sillä ne yltävät juuri polvien yläpuolelle mikä ei oikein henkilökohtaisesti ole minun mieleeni. Toisaalta jos shortsit olisivat reisipituiset ei niissä oikein jäisi varaa kompressiolle. Oikein pätevät shortsit kuitenkin ja istuvuus on myös hyvä tarakkaosastolla.

Säärystimet jäävät mulla jatkossakin palautumiskäyttöön ja aionkin ne ottaa mukaan maratonille jotta saan ne heti juoksun jälkeen jalkaani. Jostain syystä itse juoksu niiden kanssa ei mulla ota onnistuakseen vaan mulla kramppaa pohkeet heti parin kilometrin jälkeen ja juoksu loppuu kuin seinään. Yritin vähän juoksukollegoiltakin kysellä, että onko muilla samanmoista vikaa ja muutaman kohtalotoverin sain tuekseni etten ole ainoa kummajainen! Olisihan se nyt siistiä pystyä käyttämään niitä juoksun tukena mutta mun pohkeet on eri mieltä. Onneksi niillä on muutakin käyttöä kuin se. Tiesitkös että niitä suositellaan käytettävän mm. pitkillä lentomatkoilla ja raskauden aikana. Onhan nuo paljon tyylikkäämmät kuin sellaiset perinteiset tukisukat ainakin ;).

Lämpimästi siis suosittelen näitä tuotteita kompressiotuotteista kiinnostuneille juoksijoille! Erityisesti pitkät trikoot jäi mun suosikeiksi. Zeropoint on muuten suomalaistaustainen yritys ja on mahtavaa kuinka menestyneitä he on jo alallaan. Kiitos kivasta yhteistyöstä!

Toivepostaus: Juoksuvaatteet eri vuodenaikoihin

Sain postaustoiveen lukijalta jossa pyydettiin kertomaan pukeutumisvinkkejä lenkille erilaisiin sääolosuhteisiin joten tässä niitä olisi :). Koska olen kotihoidontuella oleva köyhä äiti-ihminen on suurin osa mun juoksuvaatteista hankittu alennusmyynneistä ja löytyyhän sieltä kaapista myös Lidlin vaatteita!

Aloitellaan pakkasen puolelta:

Paksut trikoot, Lidlin paksuhko paita, hanskat, panta ja takki. Näiden lisäksi pakkasen kiristyessä lämpökerrasto & tuulihousut.
Paksut trikoot, Lidlin paksuhko paita, hanskat, panta ja takki. Näiden lisäksi pakkasen kiristyessä lämpökerrasto & tuulihousut.

Kun lämpömittari menee nollan alapuolelle niin jalkaan laitan paksummat jo parhaat päivät nähneensä Protouchin trikoot joiden alle tarpeen vaatiessa lisään vielä lämpökerraston housut ja paksut sukat. Toissatalvena kun kävin juoksemassa -15 asteen pakkasella vaati nämä vielä lisäksi ohuet SOC:n tuulihousut. Yläkroppaa lämmittämään laitan teknisen topin jonka päälle lisään lämpökerraston  paidan ja sen päälle juoksupaidan ja juoksutakin. Mä olen aikamoinen vilukissa joten tarvitsen paljon vaatetta kylmällä vaikka juostessa lämmin tuleekin. Käsiin sormikkaat taikka lapaset ja päähän panta taikka pipo ja kaulaan huivi.

Nollan yläpuolelle noin viiteen asteeseen saakka :

jv6

Takkeja löytyy kaksi erilaista. Violetti Socin on palvellut jo kolme kautta ja vieläkin ihan hyvässä kunnossa. Sinne mahtuu mulla enemmän kerroksia alle joten toimii talvella paremmin :)
Takkeja löytyy kaksi erilaista. Violetti Socin on palvellut jo kolme kautta ja vieläkin ihan hyvässä kunnossa. Sinne mahtuu mulla enemmän kerroksia alle joten toimii talvella paremmin :)

Samaiset juoksutrikoot kuin pakkasella mutta ilman kerrastoa tai vaihtoehtoisesti joulun aleista löytämäni Asicsin kompressiotrikoot. Noilla Asicseilla ei vielä näillä lämmöillä tarkene kovin pitkiä lenkkejä tehdä, varsinkaan jos on kova tuuli. Yep, vilukissa. Yläosistakin jää pois yksi kerros ja mulle on riittänyt tekninen toppi, yksi pitkähihainen  (joko kerraston paita taikka sitten juoksupaita) sekä takki.  Päähän riittää lämmön noustessa panta ja käsiin ohuet sormikkaat ja kaulaan ohut huivi.

Kun mittari näyttää  + 9 – 12 – astetta :

Lämmön noustessa riittää pitkähihainen paita liivien kanssa taikka toppi & takki.
Lämmön noustessa riittää pitkähihainen paita liivien kanssa taikka toppi & takki.

Talvitrikoot jää telakalle sillä näillä asteilla alkaa jo tulla nopeasti liian kuuma juostessa. Asicsin trikoot alkaa olla tosi passelit kunhan yläosa on tarpeeksi vähäinen. Maskun puolikkaalla mulla oli 10 asteen lämmössä plus sateessa juurikin nuo Asicsin kompressiot, tekninen toppi ja juoksutakki sormikkaiden ja ohuen huivin kanssa. Pää on tässä kohtaa vuotta jo ilman suojaa :)

Kun kuumenee, vaatteet vähenee. 

Trikoot, toppi, shortsit ja kompressiosukat.
Trikoot, toppi, shortsit ja kompressiosukat.

Kun lämmöt nousee tuonne +15 asteeseen ja siitä ylöspäin niin jää pitkähihainen takkikin jo pois ja jaloille riittää ohuet nilkkapituiset trikoot taikka shortsit. Huivit ja hanskat on tässä vaiheessa pistetty piiloon :)

Näillä varustein itse selviän lenkeistä ja kisoista ympäri vuoden. Nyt tulevia lämpöjä varten tarvitsee itsekin täydentää taas kaappia muutamalla juoksutopilla ja itse tykkään, että ne on teknistä materiaalia jotta hiki siirtyy iholta eteenpäin eikä paita kastu ja liimaudu ihoon kiinni. Muutaman lenkin normaalissa puuvillatopissa tehneenä voin sanoa että never again. Itse tykkään shoppailla Stadiumissa sillä siellä löytyy usein alerekistä kukkarolle sopivia vaatteita ja kokojakin on aina kivasti :). Ja toinen on nuo Lidlin juoksuvaatteet, olen ollut niihin tyytyväinen ihan sukkia ja alusvaatteita myöden.