Se ois maratonviikko!

jaiiiiikkkkkkkkksssssssss!!!

Hurjaa mutta totta! Lauantaina on koko kevään ja kesän odotettu Paavo Nurmi Marathon. Mun lemppari juoksutapahtuma! Treenit on nyt treenattu ja pitää luottaa omaan kehoon ja mieleen että pääsee tavoittelemansa matkan maaliin asti. Pitää myös tehdä ajatustyötä sen eteen että kaikki ei välttämättä menekään juuri kuten on suunnittellut mutta aurinkoisin ajatuksin pääsee pitkälle ja juoksutapahtumien henki on aina huumaava josta saa kyllä endorfiinipaukkuja kesken kisankin! 

Maratonviikossa on omanlaisensa tunnelma, en tiedä johtuuko se nousevasta jännityksestä vai somen mukaansa tempaavasta fiilistelystä mutta kokoajan on sellainen pieni perhosparvi vatsassa. Forecan kymmenen päivän sääennuste tulee tutummaksi kuin koskaan ja päässä pyörii jatkuvasti että mitähän sitä laittaisi kisaan päälle ettei olisi liian kylmä tai liian kuuma. Tuttua ja testattua vaatetta sen on oltava jottei tule yllättäviä hiertymiä vaivaamaan kisan aikana. Niitä kun tulee muutenkin aina pitkillä matkoilla. Edellisellä maratonilla sykevyö hankasi rintojen alle hyvin kipeät haavat jotka huomasin vasta kisan jälkeen suihkussa. Tällä kertaa olen varautunut valkovaseliinilla.

Harkitsen myös ottavani mukaan juomaliivin mikäli asteita lämpömittarissa on yli 20. Vaikka Paavolla on aina ollut todella hyvä juomahuolto niin lämpimällä ilmalla saattaa kaivata välihörppyjä. Tämän kohtalo selvinnee lähempänä kisapäivää.

Maratonia varten monet tekee hiilaritankkausta koska pitkään juostessa kehon hiilihydraattivarastot tyhjenevät ja keho tarvitsee juostessa niitä. Niinpä kannattaa jo pitkin kisaviikkoa tehdä tankkausta esimerkiksi lisäämällä ruokavalioon pastaa, riisiä, leipää ja vaikka tuoremehua sekä urheilujuomaa. Itse aloittelen hiilaritankkausta tiistaina niin että syön viisi kertaa päivässä hyvin niinkuin normaalistikin mutta keskityn nimenomaan syömään aterioilla pastaa ja leipää välipaloina ja iltapalana. Aamulla syön muutenkin aina kaurapuuroa. Keskiviikko ja torstai menee varmaan aika samalla kaavalla mutta juon lisäksi urheilujuomaa ja omenamehua. Perjantaina palaan normaaliin vähän kevyempään ruokailuun jottei olo ole lauantaina liian raskas lukuunottamatta urheilujuomaa jota aion reippaasti tissutella ihan jokapäivä kisaan saakka. Itse kisapäivänä nautin todennäköisesti ison aamupalan parissa erässä niin että kaksi tuntia ennen kisaa en enää syö mitään koska mun vatsa ei kestä sitä.

Kisan ajaksi olen ajatellut ottavani mukaan kuusi tai seitsemän annosta geeliä joiden luulen riittävän mainiosti kun lisänä on urheilujuomaa ja vettä. Myös suolaa kannattaa varata mukaan joko ihan merisuolakiteinä tai apteekista saatavina tabletteina sillä joskus keho voi tehdä tepposet ja nesteet eivät imeydykään jolloin olo on aika ikävä kun mahassa hölskyy. Niinpä suolaa suolaa!

Viikon ainoan juoksun ennen kisaa olen kaavaillut juoksevani tiistaina ja pidän juoksun kevyenä ja lopussa teen muuraman lyhyen spurtin. Jokaiseen iltaan tulee mahtumaan myös venyttelyä ja putkirullailua jotta jalat olisivat vetreät lauantaina. Arki itaessään on kahden pienen lapsen kanssa aika aktiivista joten sen kummempia treenejä en aio tälle viikolle enää suunnitella :).

Näillä mennään siis lauantaina! Onko sulla jotain omia kisaviikon rutiineja? :)

Krista / Krista M.

Äiti 06/2013 pojalle ja 09/2016 tytölle . Vaimo. Juoksu. Lifestyle. Ruoka. Hyvinvointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta