Sosiaalinen lisääntymispaine.

Me mentiin naimisiin elokuussa 2010. Silloin päätettiin myös, että lapsi on tervetullut. Mulla oli ollut vauvakuume jo vuosia ja teininä tehty suunnitelma saada lapsi ennen kuin täyttää 25-vuotta alkoi olla liian lähellä. Jos kaikki olisi mennyt niinkuin kuuluu niin nippanappa olisi saatettu ehtiäkin, mutta PCO muutti suunnitelmia ja tulinkin äidiksi vasta liki 27-vuotiaana. Kuitenkin jo oltuamme naimisissa ehkä kuukauden tuli ensimmäinen kysely tuttavapiiristä, että JOKO ON PULLA UUNISSA?? Saimme kuulla sitä useasti ja lapsettomuushoitojen aikana teki mieli tirvaista jokaista kysyjää nenään kirveellä ja kysyä että joko sattuu tarpeeksi?
Kun se  pulla vihdoin oli uunissa saatiin olla rauhassa ja elää auvoista aikaa. Kukaan ei painostanut tekemään mitään koska vauva oli matkalla. 


Pikkuinen mies ensimmäisellä keinureissulla itsenäisyyspäivänä 2013 :)


Ensimmäisen kerran kuulimme mieheni kanssa sisarusuteluita Elian ollessa alle puolivuotias. Olimme lähdössä vaunulenkille ja tuolloin naapurissa asuva elämän ehtoota lähentelevä herra sen meille esitti ja posket punaisina kerroimme, että ei ole. Nyt nautimme perhearjesta ihan kolmestaan. Tutustutaan ja ihmetellään pientä esikoistamme. 
Seuraavaksi se tuli samassa talossa asuvan, juttelututuksi tulleen mummelin suusta rappukäytävän edessä kun putsailin vaunujen renkaista lumia pois ja hän ihmetteli rengassuojia joita käytämme vaunuissa, että saamme tuotua ne kotiin saakka säilytykseen. Mummeli tokaisi, että tosi hienoa kun pidetään kalliista tavaroista huolta että säilyy seuraavallekin lapselle. Niin. 
Sitten menikin varmaan pari kuukautta kun saatiin olla rauhassa sisaruskyselyiltä kunnes kaupassa ollessani Elian kanssa kahdestaan vanhempi herra tokaisi siinä Elian kiljuessa vaunuissaan, että hankkikaa nyt sille sisko naurattamaan kun noin kiukuttaa! Meinasin taas kaivella sitä henkistä kirvestä esiin mutta tapani mukaan hymyilin ja poistuin paikalta. Sisällä kiehui ja ärsytti. Miten se muka kuuluu kenellekään mitä meidän perheessä tapahtuu? Entäs jos olisin sanonut tuolle miehelle, että on tulossa? Olisiko se ollut hänen päivänsä piristys? Olisiko hän saanut tuntea tyydytystä siitä että ”oli oikeassa” koska ehdotti moista. 

Muutama kuukausi sitten käytiin kävelyllä meidän vanhan kodin nurkilla ja nähtiin siellä pihalla meille tutuksi tullut talonmies jonka kanssa ystävystyimme siellä asuessamme. Jäimme juttelemaan hänen kanssaan kunnes iski ehkä vuosisadan suurin AWKWARD- momentti. Talkkari yllättäen iski kätensä mun vatsalle, virnisti isosti ja miltein huudahti että ” Mkääääääs se täällä on!?” … Mentiin mieheni kanssa molemmat hyvin vaikeiksi. Ei siellä nimittäin ollut muuta kuin ilmaa sillä olin syönyt vehnää sisältävää leipää. Tosi tosi tosi nolo hetki! 
Edellisen kerran tämä kysymys raikasi vain pari päivää sitten kun olin Elian kanssa leikkipuistossa ja varmasti yli 80-vuotias rouva jäi juttusille. Hän alkoi kertoa lapsenlapsistaan ja lapsenlapsenlapsistaan. Kertoi kuinka hänen lapsenlapsensa oli saanut tytön tässä taannoin ja kuinka tuo tyttö oli ollut yli nelikiloinen ja että kuinka hän itse oli aikoinaan omat lapsensa kummatkin synnyttänyt kylpyhuoneen lattialle kotiinsa koska ei ollut kerennyt sairaalaan. Pieniä alle kolmekiloisia  lapsia molemmat ja rouva muisti kuulemma vieläkin kuinka helppoa se oli ja lauseen lopuksi se tuli: Joko on pikkusisko tulossa? 

Toivotin rouvalle hyvää päivänjatkoa ja lähdettiin E:n kanssa keinumaan. Mä tiedän, että kukaan näistä kyselijöistä ei ole tarkoittanut pahaa ja kaikki on varmasti olleet ihan vilpittömiä ajatuksissaan ja heidän kaikkien ollessa hieman vanhempia ihmisiä he eivät ehkä ymmärrä sitä, että nykyaikana ei pusketa niitä lapsia yhtä tiiviiseen tahtiin kuin heidän nuoruudessaan. Tai kaikki eivät tee niin. On myös meitä jotka tahtovat elää yhden lapsen vauva-ajan kerrallaan. Meitä jotka ehkä kokevat, ettei paukut riittäisi kahteen pieneen kerrallaan? Meitä niinkuin meidän perhe. Itse opin tuolloin lapsettomuushoitoaikana, että se on jokaisen oma asia mitä siellä makuuhuoneessa tapahtuu ja missä tarkoitukessa. Se on jokaisen pariskunnan oma asia kuinka monta lasta tehdään vai tehdäänkö ollenkaan. Mitähän vanha kansa ajattelee tietoisesti lapsettomista pareista? Pitäiskin joskus haastatella kun joku käy sisaruksista kyselemään! 

Ja vaikka mulla olisi vauvakuume niin en lähtisi sitä näille uteliaille kertomaan sillä kuten jo on nähty, se ei ole niin helppoa.

Onko siellä ruudun takana muita jotka on kokeneet yhtä tiivistä masun tuijottelua tai kiusallisia hetkiä? Kuulisin mielelläni muidenkin tarinoita :)
FitFashion

22 vastausta artikkeliin “Sosiaalinen lisääntymispaine.”

 1. Mielestäni ystävät saavat kysyä asiasta, vastata voi sitten mitä haluaa :) Olen ollut mieheni kanssa yhdessä jo 7 vuotta, vauvauteluita on tullut varmaan puolet ajasta. Paras on äitini, joka aina siellä ollessani tarjoaa saunasiideriä tai viiniä tms. ja ihan vain siksi, että kokeilee joko okisin raskaana (ja vanhenpani eivät siis juo alkoholia kuin toooodella harvoin). Olen kyllästynyt jo uteluihin. En tiedä haluanko lapsia tai voinko edes saada lapsia.

  En pudä toisen lapsen utelua niin pahana kuin sen ensimnäisen. Kun se ensimmäinen on tehty, loput olisi vain plussaa. Mutta elänä lapsettomana, se ei vaan ole nornaalia..

  • Hhahha sun äitiä! :D
   En minäkään oo kavereille Suuttunut tästä aiheesta.
   Enkä ulkopuolisillekaan mutta ärsyyntynyt olen. Mun mielestä ei kuulu muille kun pariskunnille itselleen. Asia erikseen tietysti jos itse alkaa vauvasta haaveilla ja kertoo siitä muillekin.

 2. Olen ihmetellyt tätä paljonkin ja ylipäätään lapsiin ja lapsilukuun ja niiden suunnitelmallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Miksi se kuuluu muille? Meilläkin esikousta yritettiin lähes vuosi ja tuona aikana miehen sisko perheineen jaksoi joka kerta nähdessämme kysyä, että miksemme jo hanki lapsia. Heitin aina jotain huumorilla vastaukseksi, vaikka mieli teki vastata, että toisilla ne lapset ei tule sormia napsauttamalla.. Kyllä ärsytti. Nyt taas sitten on saanut tyhmiä kommentteja, kun toista odotetaan. Lisäksi kaikki puhuvat kuinka on mukavaa, että poika saa pikkuSISKON, no poika pitäisi taas olla tulossa. Nyt sitten alkoi puheet, kuinka on sitten tehtävä vielä kolmas, että saadaan tyttö.

  Minä koen lapsen yrittämisen, raskauden, lapsien lukumäärän ym olevan henkilökohtaisia asioita, enkä itse ainakaan kysele näistä kummemmin muilta. Eiköhän ihmiset kerro jos tahtovat?

 3. Meillä ei kukaan ole kysellyt pahemmin, kun olettavat ehkä että ei vielä haluta toista. Tosin nyt olen vähän lähipiirille vihjaillut että toista on mietitty kyllä alkuvuodesta.. :)

 4. Huh…Hyvin olet kestänyt noita kommentteja ja kyselyitä, vaikka ei varmastikaan ole pahaa tarkoittaneet :) Mutta se siinä onkin…ainakin mun kaveripiirissä on ollut myös vaikeampaa tulla raskaaksi, joten itse en ainakaan koskaan kysele keneltäkään asiasta, koska ei tiedä millainen tilanne on taustalla. Me ollaan toistaiseksi saatu olla aika rauhassa, vaikka mentiin naimisiin kesällä. Vielä ei ole ollut häiritseviä kyselyitä, mutta selkeästi kuitenkin enemmän, kuin ennen naimisiinmenoa :D Koitetaan kestää, kivaa viikonloppua sinne!

  • Niinpä ja musta on hyvä, että me nuoret osataan hillitä sanomisiamme enemmän ja olla puuttumatta tällaisiin asioihin kovin kärkkäästi. Kyllä ne vauvahaaveet sitten kerrotaan kun halutaan :) Toivottavasti tekin säästytte enemmiltä kiusailuilta :)

   Hyvää viikonloppua sinnekin! Tsemppiä vatsahaasteeseen ;)

 5. Tuo on niin ärsyttävää. Mitä se kenellekään kuuluu, että onko lapsia tulossa vai ei! En ole koskaan ymmärtänyt ihmisten uteliaisuutta näissä asioissa. Multakin on tässä parin viime vuoden aikana töissä kyselty kolme kertaa, että olenko raskaana? Vatsa kuulema näyttää siltä. Voi kuinka kiva!

 6. Toi utelu on niin ärsyttävää, multa kysyy muutamat vanhat kaverit eniten milloin naimisiin ja joko lapsia. Ei se tarkoita, jos jollain on supersuuri vauvakuume. että muidenkin pitäisi kaikki illat kavereille hehkuttaa miten haluaa vauvan/lisää lapsia. Mielestäni lapset/naimisiinmeno on ihmisten omia valintoja ja kaikkien ei tarvitse noudattaa samaa kaavaa.. Ja tosiaan kaikille ei todellakaan ole raskaaksi tuleminen niin helppoa, aika harvassa on vissiin ne jotka kertalaakista pamahtaa paksuksi?

  T:Pian 30 vee, 9 vuotta parisuhteessa ja ei vielä ainakaa lapsia ;)

  • No tuntuu olevan nykyään tosi harvinaista että heti tärppää ja useat tarvii jotain apuja että onnistuu. Te mahdatte olla oikein superärsyttävä pari uteliaiden mielestä kun pitkä suhde jo takana ;)

 7. meillä nyt kolme lasta.
  häitten jälkeen tosi paljon kyselyjä et joko, joko?
  heti ei ees aletty ”yrittään”

  ekaa yritettiin yli vuosi, ku oltiin menosssa lapsettomuushoitoihin plussas:)
  toka heti perään ikäeroa vuosi:)
  ja sit vielä kolmanen kerran:) ja taas se sama vuosi..

  ja sitten tuli kommenttia tooosi paljon et pitikö taas tehdä heti perään ym..?
  et sitä vaan et mikään ei passaa eikä oo hyvä:)

 8. Muistan kanssa kun naapurin mummo totesi että taitaa olla jo toinen tulossa vaikka oli kyllä ihan vaan edellisen jäljiltä edelleen mahaa. Sepä kun se ei ole itsestäänselvyys että lapsia saa, niin uteluilla voi tahtomattaan satuttaa jos onkin yritetty eikä vaan tule. Meilläkin enemmän kyseltiin ennen esikoista mutta jonkun verran ennen tokaakin. Näillä on melkein 4v ikäeroa enkä olis kyllä todellakaan ekaan kahteen vuoteen edes jaksanut uutta vauvaa. Eikä se sit heti tullutkaan kun olis saanut tulla.

  • Ähh toi on niin röyhkeää kun lähdetään tollain arvailemaan ulkomuodon perusteella! Luin just jonkun jutun kun Jennifer Aniston oli lihottanut roolia varten ja heti kauhee hulabaloo, että onko hän raskaana! Ihmiset! :D

 9. Moikka, minä löysin vasta vähän aikaa sitten tänne blogiisi Karkin blogin kautta ja nyt vasta uskallan ekaa kertaa kommentoimaan. Kiva blogi! :)
  Minä menin mieheni kanssa naimisiin viime elokuussa ja sitä kyselyjen määrää. Meillä ei ole vielä lapsia, mutta selvästikin muiden mielestä pitäisi olla. Tuntuu että naimisiin ei saa mennä ilman että on heti lapsia tulossa.

 10. Pöh, piti laittaa että mentiin naimisiin vuosi sitten elokuussa. :D Eli yli vuoden päivät kuunneltu noita vauvauteluita!

 
Tykkää jutusta